Sok háztartásban találhatunk különféle házi vízműveket, melyek hatékony szerepet töltenek be. Egy tartállyal van ellátva a hidrofor, amely több funkcióval bír. Egyik fontos feladata, hogy a szivattyút a bekapcsoláskor megvédi a nyomásütéstől.

Emellett tároló szerepük is van ezeknek a tartályoknak. Ha nyomáskapcsolóval van felszerelve a rendszer, akkor nagy jelentősége van a hidrofor puffer tartályának. A nyomásérzékelő szerepe, hogy ha az valamilyen kis áramlást észlel, akkor azonnal bekapcsol. A tartály azt a célt szolgálja, hogy ez a kapcsoló ne érzékelje, ha a rendszerből csak egy kis víz távozik, vagyis feleslegesen ne kapcsoljon be.

A régi típusú hidrofor tartályoknak a jellemzője az volt, hogy a víz az alsó részen érkezett be és a pufferben lévő levegő annak tetején gyűlt össze. Azonban ez apránként bekerült a rendszerbe és levegőbuborékot hozott létre. Erre szolgál a gumimembrán, amely arra hivatott, hogy fizikailag elválassza egymástól a tartályban lévő levegőt és folyadékot. Mivel gumiból van, így tágulni is tud. Cseréjére csak ritkán van szükség.

A működés közben a víz mindig ebbe a kis gumizsákba kerül, amelyben az összenyomódik. Amikor kikapcsolásra kerül a szivattyú, akkor megáll a víz beáramlása. A hidrofor tartály alján távozik a víz, hiszen a gumi zsákban lévő összenyomott levegő folyamatosan növeli a térfogatát, ami kiszorítja a folyadékot.

Ha nem rendelkezne a rendszer egy hidrofor tartállyal, akkor a csap megnyitásakor, azonnal bekapcsolna a szivattyú, így az mindig energiát használna fel.