Elfagy-e a búvárszivattyú?

Elég sok családi házban található szivattyú, amelyet több területen is használnak. A két legfőbb terület a keringető típusú és a kertben használatos búvárszivattyú. Nagyon sokat tud spórolni az, aki nem a vezetékes vizet hasznosítja a kertjének locsolására. A legtöbb esetben a kútba leengedett szivattyú végzi a kert locsolását, amikor sajnos felszívhat homokot is és ez eltömítheti a csöveket. A kút csak nagyon ritka esetekben szokott befagyni.

Extrém hideg időjárás kell ahhoz, hogy jég képződjön benne. Ezért nem is igen szokták a búvárszivattyút kivenni a téli időszak alatt. Ha mély a kút, akkor nyugodtan maradhat benne. Semmi baja nem lesz a hidegtől. Azonban amit szükséges elvégezni, az nem más, mint a csöveknek a víztelenítése. Fontos, hogy a csövek szárazak legyenek, hiszen ha abban víz marad, akkor azt szétrepeszti a fagy.

Arra azonban minden esetben figyeljen, hogy ne érintkezzen a kút aljával a búvárszivattyú, hiszen a téli időszakban, annak ellenére, hogy nincsen bekapcsolva, szilárd lerakódások keletkezhetnek, vagyis belepheti az iszap. Ha szeretne vásárolni egy búvárszivattyút, akkor a mellé csatolt használati útmutatóban pontosan fel van tüntetve, hogy maximálisan milyen legalacsonyabb hőmérsékletet tud elviselni. Mindent összegezve, nem kell tartania attól, hogy a szivattyú elfagy. Sokan éveken keresztül ki sem veszik a vízből és minden hiba nélkül tudják használni. Ha nem tudja, hogy milyen szivattyút vásároljon locsolási célra, akkor kérje ki szakember véleményét, aki mindenben segíteni fog.