Üdvözlet a Szivattyú Szaki oldalán!

 

Szivattyú mesterKörnyezetünk, életterünk alakításában kulcsszerepe van a víznek, ezt azonban mozgatni kell, ahhoz hogy kényelmesen hozzáférjünk. Ebben van segítségünkre a szivattyú. Kutak működtetésétől csőtörések rendbehozataláig, a belvíz eltűntetésétől az öntözés megoldásáig, a medencék vízcseréjétől a vízelterelésig terjed a szivattyúk használata. A Szivattyú Szakin megtalálható ezen funkciók hogyanja és miértje, megtudja hol milyen szivattyút érdemes használni, hogyan működik és miből áll egy szivattyú.

 

A szivattyúk elsősorban nagyobb vízmennyiség célzott mozgatására szolgálnak, – vízellátás biztosítására, vízforgatásra vagy vízeltávolításra –mely szerkezeteket már időszámításunk előtt hasznosították  Mezopotámiában. Ott elsősorban öntözési rendszereket működtettek velük, szerkezetüket és működési elvüket pedig először Archimédész írta le. Róla nevezték is el archimédeszi csavarnak az első vízszivattyút. Azóta számos szivattyúfajtát találtak fel és használatuknak területe is kibővült. A szivattyúk felhasználása manapság igen széleskörű, köz- és magáncélokra, valamint ipari célokra is felhasználják őket.

 

A szivattyúkat mindenhol működtetnek, ahol vizet forgatnak, vízhiány vagy vízfelesleg áll fenn. Legszéleskörűbb a városi vízellátásban való alkalmazása és a mezőgazdasági használata. Akár kisebb kertekről vagy több hektárnyi földterületről van szó, szivattyúk segítségével jut a víz a kutak mélyéről a felszínre és onnan az öntözőrendszerekbe. A felesleges vizet – akár hóolvadás, heves esőzések, akár csőtörés okozza – szintén szivattyúk segítségével vezetik el arról a területről, ahol károkat okozhat. A szivattyú által áramoltatott vizet természetesen medencék leeresztésénél vagy feltöltésénél, illetve hűtésre és fűtésre is használhatjuk. A városi házak ivóvízellátásában, hűtésében, fűtésében és szennyvíz elevezetésében is szivattyúk játsszák a főszerepet.