Ha valami olyannyira beépült a mindennapjainkba, hogy már szinte észre sem vesszük, arra igazán szükségünk van. Szivattyúk nélkül nehezen folyhatna ivóvíz a csapból, nem melegedhetnénk olyan könnyen télen, nem locsolhatnánk meg naponta a virágágyást és csőtörésnél is vödörrel merhetnénk a vizet az utcán. Életünk számtalan területén hasznosítottuk ezt a szerkezetet.

Tavasszal rengeteg földtulajdonosnak és kis kert tulajdonosnak okoz gondot a feltörő belvíz, a hóolvadásból megrekedt víz. Ekkor a megfelelő szivattyúval azt a közeli csatornába vagy egy tárolóba vezethetik azt, míg nyáron a szerkezetet megfordítva öntözéshez szivattyúzhatnak vizet.

A locsoláshoz szükséges vízhez  kutakból nyerjük a vizet, amit elsősorban mélykúti csőszivattyúval, de vízsugárszivattyúval vagy centrifugál szivattyúval is megoldhatunk. A szivattyúk alkalmasak az ivóvíz ellátás megoldására is. Bizonyos esetekben szükség lehet nyomásfokozásra, amit szintén ez a gép valósít meg.Háztartásoknál szintén fontos az elhasznált víz elszállítása, átemelése, amit merülő zagy- és fekáliaszivattyúk segítségével oldhatunk meg.

Csőtörésnél, pincék beázásakor és építkezéseknél felhalmozódott víz kiszivattyúzásához merülőszivattyút vagy szabad átömlésű szennyvíz szivattyút használnak. A víz ilyenkor ugyanis darabosabb szilárd anyagokat tartalmazhat.

A téli hideget ma már majdnem mindenki radiátor mellett, esetleg padlófűtéses lakásban vészeli át sőt, talán az egyik legjobb dolog a meleg szobából nézni a kinti hóesést. Bizony ez a technika a keringető szivattyú segítségével történik.  Az épületek hűtési, fűtési és meleg víz keringetését tudják ezek a szivattyúk elvégezni. Kapacitástól függően alkalmazhatóak házakban, társasházakban, szállodákban vagy ipari épületekben.

Végül a szivattyúk a tűzvédelemben is fontos szerepet játszanak. Azonban itt nem csupán a tűzoltó autók feltöltésénél használatos szivattyúkra gondolhatunk. Az épületek tűzvédelme érdekében kialakított rendszerek sarkalatos pontjának számít í szivattyú.