Átemelő szivattyú a csőhálózatokban használatos

Ezt a fajta berendezést általában a szennyvíz hálózatokban szokták alkalmazni. A szintkülönbségek miatt víz le nem folyást lehet az átemelő szivattyúval segíteni. Ez a fajta szerkezet tulajdonképpen arra használatos, hogy egy nagyobb víz gyűjtő medencéből, melybe a csövek torkollanak, az ott összegyűlt vizet emelje át egy magasabb helyre.

Az átemelő szivattyút szinte minden esetben az iparban használják. Háztartási jelentősége nincsen, hiszen olyan nagy teljesítménnyel bír, hogy nincsen ekkora szivattyúra szükség senkinél sem.

A vízszállító rendszereknél tölt be nagy szerepet az átemelő szivattyú, mely percenként képes több köbméter vizet eljuttatni egyik helyről a másikra. Nincsen semmilyen érzékelője, hiszen majdnem állandóan kell neki működni, hogy a feladatát el tudja látni.

A nagyobb ipari egységekben, ahol sok szennyezett víz keletkezik, ott veszik hasznát. Nagy őrlőlapátokkal rendelkezik, hiszen nem teljesen tiszta víz esetében is szokták igénybe venni.  Ugyanolyan járókerekekkel működik, mint általában a többi fajta ilyen berendezés, de az átemelő szivattyú sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkezik. Általában egy nagy rácsot szoktak beépíteni a szennyvízgyűjtő aknákba az átemelő szivattyú elé, hogy semmilyen szennyeződés ne tudja a szerkezet elromlását okozni.

Működésének legnagyobb haszna a szennyvízhálózatok üzemeltetésében van az átemelő szivattyúnak.