Benzinmotoros szivattyúnak ipari jelentősége van

Ha nagy mennyiségű vizet kell megmozgatni, akkor ahhoz megfelelő teljesítménnyel rendelkező gépezetre van szükség. A benzinmotoros szivattyú nagy teherbírású és hosszabb távon sokkal kisebb költségen lehet üzemeltetni, mint az elektromos árammal működőt.

A benzinmotoros szivattyú működése a motorok általános elve szerint működik. Általában négyütemű motorral rendelkezik.

Nagy előnye az, hogy kis idő alatt tud megmozgatni több száz köbméternyi vizet. Jelentősége leginkább az iparban van, ahol medencék kiürítésére, talajvíz kiszivattyúzására szokták alkalmazni. A tűzoltóságban is nagy jelentősége van a benzinmotoros szivattyúnak. Ha hirtelen egy nagy árvíz jön van felhőszakadás következtében telik meg egy pince esővízzel, akkor a benzinmotoros szivattyú percek alatt szárazzá tudja azt tenni.

Nagy súlya miatt speciális módon kell szállítani és csak nagy tömlőt lehet rákötni, hiszen olyan nagy mennyiségben képes kibocsátani vizet, hogy csak több centi átmérőjű csövön keresztül tudja kipumpálni.

Mivel nem szükséges hozzá elektromos áram, ezért a benzinmotoros szivattyú elég mobilisnak tekinthető és egy olyan helyen is alkalmazható, ahol több kilométeres környezetben nincsen áramforrás.

Mindegyik típus rendelkezik beépített olajszint érzékelővel, mely nagyban megkönnyíti a benzinmotoros szivattyúnak a kezelését.