A keringető szivattyú medencéknél és kazánoknál használatos

 

A lakberendezési és kertészeti áruházakban árusítanak olyan medencéket, melyek otthon is könnyen üzemeltethetőek. Ezeknek a medencéknek a tisztán tartása az egyik legnehezebb feladat.

Szükség van egy keringető szivattyúra, mely elvégzi a víz folyamatos tisztán tartását és az oxigénnel való ellátást. Minden otthoni medencét ilyen berendezés működtet és tart tisztán, melyeknek a teljesítménye nem nagy, hiszen nem kell több köbméter vizet megtisztítania óránként.

Mindig úgy működik egy keringető szivattyú, hogy az egyik végén egy szűrő van, amely megakadályozza, hogy valamilyen szennyeződés beússzon a járókerekek közé, melyek valójában a víz pumpálását végzik.

Másik nagy jelentősége a keringető szivattyúnak a háztartások területén a fűtés rendszereknél van, amikor a kazán mellé kötik be és ez végzi tulajdonképpen a meleg víz áramoltatását a radiátorok között.

Ezeknek a berendezéseknek az iparban és a háztartásokban is egyaránt van jelentősége. Az iparban nagy méretű és hatalmas teljesítményű keringető szivattyúkat alkalmaznak, míg a háztartásokban jóval kisebbeket. Az ipari használatban leginkább benzinmotoros típusok terjedtek el, míg a háztartásokban a keringető szivattyú elektromos áram segítségével működtethető.

Ezeknek a szivattyúknak az ára attól függ a legnagyobb mértékben, hogy milyen teljesítménnyel bír és milyen márka által készült.