Kerti szivattyúval ásott kútból tudjuk locsolni az udvart

Ezeknek a műszaki berendezések a működésének célja, hogy egyik helyről a másikra tudjuk eljuttatni a vizet. A többlépcsős kerti szivattyú leginkább a lakossági felhasználás területén jellemző. Iparban nem használják, hiszen a teljesítményük szerint óránként tíz köbméternél több vizet nem igen tudnak szállítani. Szinte mindegyik kerti szivattyú kondenzátorral rendelkezik.

Nem igényel a működés során folyamatos felügyeletet a kerti szivattyúnak a működése. Nem tud leégni, hiszen a ki és bekapcsolást egy úszókapcsoló irányítja. Ez egy olyan kis dobozka, mely a kerti szivattyúról egy kb. 20 cm-es kábelen lóg és a vízszint változásával együtt változik a dobozban lévő fémgolyónak a helyzete. Ha ennek a helyzete lekerül a kerti szivattyú szintjére, akkor a fém golyó megváltoztatja állapotát, ezáltal kikapcsolja vagy bekapcsolja a szivattyút. Minden ilyen jellegű berendezés már rendelkezik úszókapcsolóval.

Az ásott kútba olyan kerti szivattyút helyezhetünk le, amelynek a szívási szemcse mérete nem engedi át a kisebb kavicsokat vagy magát az iszapot. Ha ez bekerül a többlépcsős kerti szivattyú kerekei közé, akkor azokat megakasztja és leég, hiszen ezt az úszókapcsoló nem érzékeli.

A járókerék, ami valójában pörgeti a vizet rozsdamentes acélból készül. Maga az egész kerti szivattyú olyan anyagból van, melyet nem károsít egyáltalán a víz.