Kerti tó szivattyú szerepe a vízforgatás és a tisztítás

Ha van a kertünkben egy tavacska, akkor abban folyamatosan kell frissíteni a vizet, hogy ne algásodjon be. A kerti tó szivattyú jelentősége a kertészet terén van. Ezek olyan berendezések, melyek nem kifejezetten nagy teljesítményűek.

A tó mérete szabja meg azt, hogy milyen nagyságú vizet kell megmozgatnia egységnyi idő alatt. A kerti tó szivattyú működése teljesen megegyezik az összes többivel és kizárólag elektromos árammal üzemeltethető. Nincsen semmilyen úszókapcsoló, ami be és ki kapcsolja ezt a berendezést, hiszen mindig a víz alatt kell lennie és ki az, aki egy üres tóban kapcsolná be?!

Van egy kis szűrő is beépítve a kerti tó szivattyúba, ami felfogja a kis szennyeződéseket. Persze ez már egy speciális funkció. A legtöbb esetben az a szerepe, hogy levegőztesse a vizet, vagyis egy kis csobogót építsünk be a tóba. Így nem lesz algásodás és mindig friss maradhat a víz.

Nagyon sok fajta kerti tó szivattyú gyártó van, melyek között már megtalálhatjuk a napelemmel működő típusokat is. Így szinte teljesen ingyen tudjuk a kis tavunkat üzemeltetni. A napelemes megoldás nagyon jó, hiszen a kerti tó szivattyú mindig szabadtéren található, így magába tudja szívni a napenergiát.

Az ilyen kerti tó szivattyúkat rá lehet kötni szökőkútra is. Ebben az esetben a műszaki adatok között mindig le van írva az, hogy milyen magasra képes emelni a szivattyú a vizet.