Szökőkút szivattyú kültéri és beltéri alkalmazása

A kertben lévő szökőkútnak elengedhetetlen eleme az, hogy valamilyen vízforgató rendszerrel rendelkezzen. Ki lehet alakítani sok féle vízképet a szökőkút szivattyúval, melyhez más és más fajta szórófejre van szükség.

A szökőkút szivattyú nem nagy teljesítményű, hiszen egyedül azt a célt szolgálja, hogy a felszívott vizet valamilyen formában szórja szét. Csobogók esetén a legkisebb szívóhatású szivattyú beszerelése is elegendő, hiszen ott már nem a vízkép kialakítása, hanem magának a hangnak a létrehozása fontos.

Egy szobában lévő szökőkútnak több szerepe is van: párásítja a száraz helyiséget és megköti a levegőben lévő port. Lehet beszerezni kifejezetten szobai szökőkút szivattyút is, mely nem szórja szét a vizet, hanem csak egy adott kis területre. A szökőkút szivattyú másik alkalmazási területe az akváriumokhoz kapcsolódik, ahol a látvány mellett a víz oxigénnel való ellátása fontos.

A szökőkút szivattyú működése attól függ, hogy milyen elosztó résszel, forgórésszel rendelkezik. Ez szabja meg a vízképet, melyet a szivattyúból kiáramló víz erőssége teremt.

Ezeknek a szivattyúknak a működési elve is ugyanaz, mint az összes többi efféle berendezésé. Egy járókerék van a szerkezet belsejében, melynek a forgási sebessége határozza azt meg, hogy mekkora mennyiségű vizet képes felszívni. Ha kicsi a cső mérete, akkor nagyobb nyomás révén, nagyobb területen osztható szét a víz.