Minden autóban van egy üzemanyag szivattyú

Minden járműben van egy olyan kis berendezés, amely a benzin tankból a motorhoz szivattyúzza az üzemanyagot. Ennek a helyes működése elengedhetetlen az autónál. Az üzemanyag szivattyú autó típusonként más típusú, de a működésű alapelvük az ugyanaz.

Ez a kis szerkezet képes érzékelni a benzin mennyiségét a tartájban. Ha túlságosan kevés benzin van nagyon sokáig a tankban, akkor sajnos előfordul az, hogy valamilyen szennyeződést felszív az üzemanyag szivattyú és az eldugul, nem képes szívni és a végén pedig leég. Ez régebbi autók esetében fordul elő, hiszen ott halmozódhat fel sok szennyeződés a tankban.

Természetesen nem csak a gépkocsik esetében használatosak az üzemanyag szivattyúk, hanem egy benzinkúton is. Itt amikor elkezdünk tankolni, akkor egy érzékelő ad utasítást a szivattyúnak, hogy kezdje el pumpálni az üzemanyagot. Ilyenkor a benzin egy mérőn megy keresztül, melyet mi is láthatunk tankolás közben.

Vannak ipari jelentőségű üzemanyag szivattyúk is, amikor a nagy tartályokba gyűjtik össze a benzint. Nagy teljesítményű berendezések ezek és óránként képesek több ezer köbméter benzint is átpumpálni egyik helyről a másikra.

A hétköznapi ember számára leginkább az autóban lévő üzemanyag szivattyú ismert. Ennek néha szükség van a cseréjére is, mert már nagyon sok koszt szívott be és a motor elkezd érdekes hangot kiadni. Ilyenkor van szükség autószerelőre.