Egy kertes háznál a locsolás módjának megválasztásakor kettő lehetőséggel lehet élni. Öntözéshez sokan használják a vezetékes vizet, ami drága. Ennél egy sokkal költséghatékonyabb módszer a kútból való locsolás, amihez csak egy kerti szivattyú beszerezése szükséges.

A berendezés árán túl a villanyszámlában jelentkezik kiadás, azonban ez korántsem olyan nagymértékű, mintha valaki a vezetékes vizet használná locsoláshoz. Egy öntözőrendszer kiépítéséhez, főleg ha pázsit locsolásáról van szó, a kerti szivattyút automatizálni is lehetséges. Ilyenkor mindig az adott időpontban kapcsol be és garantáltan nem fog kiszáradni a fű még akkor sem, ha valaki elutazik nyaralni. A kerti szivattyúkat már használják medence feltöltéshez is. Ilyenkor is nagy szerepe lehet annak, hogy valaki automatizálja a berendezés működését. Ez fontos amiatt is, hogy ne alakulhasson ki szárazon futás, amely egyenesen a kerti szivattyú leégését okozhatja. Számos biztonsági érzékelővel kell ellátni a szivattyút, mint pl. egy nyomás érzékelővel.

Ha tényleg szeretné az egész kert locsolását egy szivattyúra rábízni és emellett még időt is megspórolni, akkor automatizálásra lesz szükség, amely egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt sokan gondolnák. Érdemes szakember segítségét kérni, hiszen csak így lehetséges minden beállítást úgy elvégezni, hogy tényleg hibamentesen működhessen a berendezés. Az első nyár után, amikor már szivattyúval locsolt, megláthatja, hogy töredék áron tette ezt, mintha csapvizet használt volna.