Szakemberek minden esetben azt javasolják, hogy a kazán működése legyen szabályozva. Ez azért fontos, mert így nagy mértékben lehetséges csökkenteni az energia felhasználást. A kazánban felmelegített vizet egy keringető szivattyú juttatja el a csőrendszeren keresztül a fűtőtestekig.

Azonban nem mindegy, hogy milyen intenzitással állítja elő a kazán a melegvizet és azt hány fokosra fűti. Egy a szobában elhelyezett termosztát segítségével van mód arra, hogy lehessen szabályozni a kazán működését. Javasolt a leghidegebb szobában elhelyezni a termosztátot, hogy mindig azon helyiség hőfoka szerint legyen beállítva a hőmérséklet. A modern eszközök már digitális kijelzővel vannak ellátva és nagyon könnyen be lehet állítani azt, hogy hány fok legyen állandóan az adott helyiségben. Ha a termosztát érzékeli a hőmérséklet csökkenését, akkor az bekapcsolja a kazánt és a keringető szivattyút. Így azonnal megindul a felmelegített víz eljuttatása a radiátorokba és máris emelkedni kezd a hőmérséklet. Az érzékelő mindaddig tartja bekapcsolva a kazánt, amíg a helyiségben a termosztát nem a kívánt hőfokot méri.

A keringető szivattyú is több sebességen működtethető. Érdemes a leggyorsabbra állítani, mert így rövidebb idő alatt jut el a felmelegített víz a radiátorokba. Ha szeretne felszerelni egy termosztátot, akkor kérje szakember segítségét. Lehet választani vezetékes és vezeték nélküli típusok közül is, melyeknek a telepítésében van a legnagyobb eltérés. Ha szeretné csökkenteni fűtésre fordított kiadásait, akkor válasszon modern készülékeket!