Az iparban nagy teljesítménnyel rendelkező szivattyúkra van szükség, melyeknek a folyadék szállítási képessége percenként köbméterben mérhető. A szennyvízhálózatok kialakításában nagy szerepe jut az átemelő szivattyúkra.

A legtöbb esetben nagy szintkülönbségeket kell áthidalni egy csőhálózat esetében, amikor szükség van szivattyúk bevetésére is. Ezek a rendszerek úgy vannak megtervezve, hogy nagy aknákban gyűlik össze a víz, ahonnan egy átemelő szivattyú juttatja át a másik pontba a vizet, amely már magasabb helyen található. Így van biztosítva a víz folyása. Ezeknek az ipari jellegű berendezéseknek hatalmas teljesítményük van, hiszen több ezer köbméternyi vizet kell naponta eljuttatniuk az egyik helyről a másikra. Nagy szemcseméretet is befogadnak az átemelő szivattyúk, azonban mindig egy rácsot helyeznek eléjük, hogy a csatornahálózatban összegyűlt szennyeződés ne tudjon beúszni a berendezés belsejébe.

A benzinkutakon is alkalmaznak átemelő szivattyút, hiszen amikor érkezik a benzin, akkor valamilyen módon azt bele kell juttatni a nagy földalatti tartályokba.

Általánosságban elmondható, hogy lakossági felhasználásban, vagyis a háztartásokban nincsen jelentősége az átemelő szivattyúnak. Ezt zömében az iparban és nagy csőhálózatok üzemeltetésénél használják.

Ezek a berendezések a legtöbb esetben nem benzinnel, hanem elektromos árammal működnek. Így lehet a legkisebb költségen fenntartani hosszabb távon a szivattyúkat. Méretüket tekintve a háztartásban alkalmazottakhoz képest igen nagynak tekinthetőek.